Güncel:
eeee
 Atatürk’ü Gördüm Dinleme İzleme metni cevapları ve soruları, Meb Yayınları 8. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 68-69-70-71-72-73 (Milli Mücadele ve Atatürk)

Atatürk’ü Gördüm Dinleme İzleme Metni Cevapları

 8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 68 Cevabı

HAZIRLIK

Küçük hanımlar, küçük beyler! Sizler hepiniz geleceğin bir gülü, yıldızı ve ikbal ışığısınız. Memleketi asıl ışığa boğacak olan sizsiniz. Kendinizin ne kadar önemli, değerli olduğunuzu düşünerek ona göre çalışınız. Sizlerden çok şey bekliyoruz.” sözü ile Mustafa Kemal ATATÜRK sizden neler ^bekliyor olabilir?

  • Cevap: Mustafa Kemal emanet ettiği bu ülkenin her alanda ilerlemesi için gençlerin vatan aşkı ve menfaati için gece gündüz demeden çalışmalarını, okumalarını, bu bayrağı göklerde hep özgürce dalgalandırmalarını istemektedir.

1. ETKİNLİK

 8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 69 Cevabı

a) Metni dinlerken aşağıdaki boşlukları uygun sözcüklerle doldurunuz.

b) Not aldığınız sözcüklerden anlamını bilmediklerinizi yazınız. Bu sözcüklerin anlamlarını tahmin ediniz. Tahmininizi sözcüklerin sözlük anlamı ile karşılaştırınız.

  • ferah:  yeterince geniş olan, bol, geniş
  • Cümlem: Geniş ferah bir eve taşındık
  • sevinç: çok istenen ya da hoşa giden bir şeyin olmasıyla duyumsanan coşku.
  • Cümlem: Bugün bayram bundan dolayı sevinç doluyum.
  • Vatan: bir halkın üzerinde egemen olarak yaşadığı, kültür ve uygarlığını oluşturduğu toprak parçası
  • Cümlem: Vatan toprağı kutsaldır.

2. ETKİNLİK 

 8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 70 Cevabı

“Atatürk’ü Gördüm” metninden hareketle aşağıdaki soruları yanıtlayınız.

1. Metne göre Atatürk nereye, niçin gidecektir?

  • Cevap: Adana’ya, halka seslenmek için gidecektir.

2. Muzaffer, Atatürk’le ilgili neleri merak ediyor? Muzaffer’in yerinde siz olsaydınız neyi merak ederdiniz?

  • Cevap: Atatürk’ün saçlarını, sesini, trenini merak ediyormuş. (örnek) Muzaffer’in yerinde olsaydım onu en çok hangi kitabın etkilediğini merak ederdim.

3. Muzaffer, Atatürk’ün Adana’ya gelişini hangi sebebe bağlıyor?

  • Cevap: Ülkesinin çocuklarını görmek için geldiğini düşünüyor.

4. Halk, Atatürk’ü hangi ruh hâliyle bekliyor?

  • Cevap: Heyecanlı ve meraklı bir ruh haliyle bekliyor.

5. “Atamızın aydınlığı gözlerimize, yüzlerimize bulaşmış.” sözünde ne anlatılmak istenmiştir?

  • Cevap: Atatürk’ün konuşmalarından çok etkilendikleri anlatılmak istenmiştir.

3. ETKİNLİK 

Dinlediğiniz metni özetleyiniz.

  • Cevap: Atatürk halka seslenmek için Adana’ya gelecektir. Muzaffer ve ailesi de Atatürk’ü görmeye gideceklerdir. Muzaffer Atatürk hakkında babasına sorular sorar. Ertesi gün Atatürk’ün geleceği alan giderler. Büyük bir kalabalık Atatürk’ü beklemektedir. Muzaffer, ağabeyi ve babası çok heyecanlıdır. Atatürk’ü görebilmek için babalarının omuzlarına sırayla çıkarlar. Atatürk gelir. Halk büyük bir coşku içindedir. Atatürk konuşmasını yapar. Muzaffer konuşmanın sadece “Çok işimiz var, çok çalışmalıyız.” kısmını hatırlar. Ne konuştuğunu Atatürk’ü görmenin heyecanı ile unutur. Eve gelince iki kardeş annelerine gördüklerini anlatırlar. En son anneleri “Çok çalışın da adam olun, Atatürk gibi olun.” der.

4. ETKİNLİK 

 8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 71 Cevabı

Atatürk’ü Gördüm” metninin konusunu ve ana fikrini bulunuz.

Konu: Atatürk’ü görme heyecanı

Ana Fikir: Atatürk gibi büyük bir insan olup ülkemize fayda sağlayabilmek için çok çalışmamız gerekir.

5. ETKİNLİK 

Dinlediğiniz farklı başlıklar belirleyiniz.

  • Cevap: Atatürk Adana’ya Geliyor – Muzaffer’in Heyecanı – Atatürk Gibi Olun

6. ETKİNLİK 

“Atatürk’ü Gördüm” metnini beğenip beğenmediğinizi sebepleri ile yazınız.

Beğendim: Çok beğendim.

Çünkü: Çünkü metnin anlatımı çok etkileyiciydi. Metni dinlerken sanki Atatürk’ü ben bekliyormuşum gibi hissettim.

7. ETKİNLİK 

 8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 72 Cevabı

a. Aşağıdaki şiiri okuyunuz

ATATÜRK’Ü GÖRDÜM DÜŞÜMDE

Sizler yaşadıkça çocuklarım
Ben de yaşıyorum demek,
İşte aranızdayım Ahmetler, Mehmetlerle,
Sizler yaşadıkça çocuklarım
El ele
Yanınızdayım.

Sizler yaşadıkça çocuklarım
Daha ferah içim,
Gök daha geniş denizler daha geniş,
Vatan ya vatan,
Vatan sonsuzluktan gelmiş
Sonsuzluğa açılan yol
Vatan siz.

Sizler yaşadıkça çocuklarım
Bilin ki
Ben de yaşarım,
Bir sevinç düştü mü içinize
Bir keder düştü mü içinize
Bilin ki
Aranızda ben varım.

b) Okuduğunuz şiirin konusu ve ana duygusuyla ilgili düşüncelerinizi anlatan bir konuşma yapınız.

Cevap: Bir ülkede savaş varsa özgürlük yoksa ve bunların hepsinin son olmasını isteyen tek lider vardır Bu kişide Mustafa Kemal Atatürk. Savaştan savaşa koşan ve ülkemiz insanlarının rahat bir yaşam sürdürebilmesi için canını bile feda eden ve 1923’te Tam o gün ülkemiz Atatürk’ün liderleri olmasıyla ülkemiz özgürlükten, adaletten, hürriyetten, milletle tanıştı.

Atatürk’ün ülkemizin lideri olarak ülkemiz lideri olarak ülkemizi değiştirdi. Başka yaşam başka hayat sundu ve bunları bize sunarken tek değildi. Yanında canını feda eden insanlarda vardı. Bizim şimdi böyle yaşam sürmemizin nedenini onlara borçluyuz. 1923 ve sonra Atatürk’ün yenilikleriyle ülkemiz değişti. Atatürk ve canını feda eden insanlara sonsuz teşekkürler.

Konuşmanızda uygun geçiş ve bağlantı ifadelerini (oysaki, özellikle, başka bir deyişle, kısaca, böylece, ilk olarak, son olarak…) kullanınız.

  • Cevap: Kullanmaya özen göstermeniz gerekmektedir.

8. ETKİNLİK  

 8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 73 Cevabı

“Atatürk’ü Gördüm” metninde olduğu gibi yaşadığınız ya da tanık olduğunuz bir olayı giriş, gelişme ve sonuç bölümlerine dikkat ederek yazınız. Yazınıza başlık koymayı unutmayınız.

  • Cevap: Küçüktüm ve o zaman mahallede en iyi arkadaşım Çiko’ydu. Asıl adı Çağlar’dı. Ama ben ona Çiko diyordum. Bir gün yaralanmıştım. Sağlık ocağına nasıl gideceğimi düşünürken Çiko gördü beni. Sırtında taşıyamazdı beni. O yüzden hemen amcasının motorunu aldı ve beni motorla sağlık ocağına götürdü. Yaramı sardılar iyileşmiştim. Çok sonra öğrendim ki dostum Çiko sırf ben sağlık ocağına gideyim diye motoru amcasından izinsiz almış. Bu yüzden de okkalı üç tokat yemiş. Gururundan bana söylememişti. O gün anladım dostum Çiko’nun değerini.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Teknolojinin yararlarını ve zararlarını araştırınız.

Cevap:

  • Teknoloji insan hayatını kolaylaştırır.
  • İnsanlara bir çok olanak sağlar.
  • Teknoloji sayesinde uzaklar yakın olmaz denilen her şey olur.
  • Teknoloji geliştikçe dünya kirlenmektedir.
  • Teknoloji savaş sanayinde olduğu zaman bir çok insanın canına sağlığına mal olur.
  • Teknoloji bazen bir .çok hastalıkların artmasına da neden olabilir.

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 2. Milli Mücadele ve Atatürk Sayfa 68, 69, 70, 71, 72, 73 Atatürk’ü Gördüm Dinleme İzleme Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

ssss

Haberi Oku